Det du behöver:
En hel kyckling (eller fler)
En vass kniv
En stor skärbräda underlättar men är inget tvång.
Jag tycker att det är lättast att börja med vingarna eller benen. Då är det inget som är i vägen när man ska skära ut brösten.
Skär av det ihopknutna skinnet och skär sedan av skinnet in mot benets fäste.
Bryt fram benet och dela i leden.
Gör lika med det andra benet och vingarna.
Följ sedan bröstets undersida för skära ut en "filé".
Gör lika på andra sidan.
Två bröst, två klubbor och två vingar på bara några få minuter.
Vingspetsarna och kadavret kan med fördel kokas till fond.
Kycklingfond:
2 st stora morötter
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
5 st lagerblad
5 smk tomatpuré
Hela pepparkorn
Skala och hacka morötterna och löken medelgrovt och krossa vitlöken.
Lägg grönsakerna och benen på en ugnsplåt.
Klicka ut tomatpurén och bränn av i ugnen på 200 grader till topparna på tomatpurén blir lite svarta.
Lägg över allt i en kastrull och täck med vatten, lägg i pepparkorn och lagerblad och koka i minst 3 timmar.
Sila av benen och grönsakerna och koka ner en tredjedel. Salta och peppra.
Fonden går utmärkt att frysa till iskuber som man senare lägger i t ex en gryta.











Inga kommentarer:
Skicka en kommentar